CZY KOBIETY SĄ NIEZASTĄPIONE W PROJEKTACH TECHNOLOGICZNYCH?
24 czerwca 2023 w godz. 10-14.30 w centrum konferencyjnym na 32. piętrze OLIVIA STAR w Gdańsku odbędzie się wydarzenie KOBIECA NATURA INŻYNIERII. Jest to już 3 edycja imprezy skierowanej do kobiet zainteresowanych karierą w branży technologicznej, branży - domyślnie - bardzo męskiej. Gdański oddział międzynarodowej firmy CARRIER FIRE&SECURITY, która organizuje to wydarzenie bardzo stara się zniwelować to wrażenie kierując oferty pracy właśnie do kobiet m.in. poprzez organizację KOBIECEJ NATURY INŻYNIERII.
2023-06-13, 13:12

Dla wygody kobiet i dbając o ich pełne uczestnictwo wydarzeniu towarzyszy także DZIECIĘCA NATURA INŻYNIERII - specjalna przestrzeń nauki i kreatywnej zabawy dla dzieci. Dzieci będę mogły uczestniczyć w warsztatach z robotami oraz testować niezwykłe właściwości… ognia! Na maluszki, które jeszcze w warsztatach nie mogą wziąć udziału czeka strefa malucha z zabawkami, klockami, jeździkami…

Wydarzenie jest bezpłatne dla wszystkich – uczestniczek i uczestników bez względu na wiek. Konieczna jest rejestracja przez portal evenea.

KOBIETY SĄ NIEZASTĄPIONE! Czyli prokobieca strategia działania w firmie technologicznej

Nieodmiennie od 1. edycji w 2018 (pandemia uniemożliwiła organizację wydarzenia w latach 2020-22) słyszymy od managementu CARRIER takie zapewnienia:

- Przy tworzeniu projektu, opisu scenariuszy działania produktu, analizy testowej, czy też podczas rozwiązywania skomplikowanego problemu u klienta, kobiety są po prostu niezastąpione. – mówił Maciej SOBCZYK, GRDC Manager, w 2018 roku i powtórzył to teraz przed organizacją wydarzenia 2023

- Panie czasem obawiają się startować w procesach rekrutacji, uważają, że ich CV w firmach technologicznych nie wygra męskiej rywalizacji. Takie spotkanie, w bardziej swobodnej atmosferze, pomoże nam się lepiej poznać. Takie rozwiązania się sprawdzają. - to też słowa rekruterki CARRIER

TWOJA KARIERA W TWOICH RĘKACH! Czyli praktyczne wsparcie CARRIER w poszukiwaniu pracy w branży technologicznej

W ramach wydarzenia KOBIECA NATURA INZYNIERII firma CARRIER Fire&Security w sposób praktyczny wspiera kobiety w wejściu do świata technologii:

1. Poprzez doradztwo zawodowe. Podczas wydarzenia odbędzie się losowanie kilku indywidualnych sesji job coachingowych, które poprowadzi Dorota Najmowicz – Coach i Ekspertka ds. Rozwoju Talentu w firmie CARRIER.
  2. Poprzez praktyczne warsztaty design thinking z Katarzyną Zdanowicz - Inżynierem ds. Systemów i Coachem. W trakcie, których uczestniczki poszukiwać będą odpowiedzi na pytanie “jak wejść do świata technologii, gdy jesteś kobietą?”. Rozwiązywanie problemów metodą design thinking jest praktycznym narzędziem stosowanym na co dzień w firmie, stąd wybór tej metody na warsztaty.

GDAŃSKI INKUBATOR INNOWACJI

Gdański oddział CARRIER działa jako Gdańsk Research and Development Center.

W ramach GRDC wdrożono projekt pilotażowy – inkubator pomysłów biznesowych, czyli unikalne środowisko, które obejmuje dedykowaną przestrzeń kreatywną oraz procesy działania. Celem projektu jest stymulowanie aktywnej dyskusji, sprzyjającej tworzeniu innowacji przez inżynierów CARRIER oraz wprowadzania ich pomysłów na rynek.

Jak się okazuje z sukcesem! W 2022 roku innowatorzy z gdańskiego oddziału CARRIER złożyli ponad 50 wniosków patentowych. Gdy weźmie się pod uwagę, że wartość intelektualna powstająca w firmach sektora technologicznego jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o wartości firmy na rynku, wtedy widać skalę sukcesu inkubatora.

Wybór lokalizacji inkubatora padł na gdański oddział, ponieważ  - jak twierdzi Hakan Yilmaz, Senior Vice President i CTO Carrier Global Corporation – „jest tutaj dobra energia i potencjał do tworzenia nowego”. Na co dzień w Gdańsku pracuje ponad 300 inżynierów, którzy codziennie generują różne ciekawe pomysły.

Aktualnie w inkubatorze powstają rozwiązania technologiczne najbardziej złożonych problemów biznesowych m.in. firm zajmujących się bezpieczeństwem. Przykładowo są to problemy skoncentrowane wokół

• skrócenia czasu, a tym samym i kosztów przeglądu i naprawy skomplikowanej instalacji przeciwpożarowej;
  • automatyzacji czynności takich jak transport towarów, sprzątanie, sprawdzanie stanów magazynowych, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa w wysoce zrobotyzowanym środowisku
  • wykorzystywania i zarządzania energią w budynkach w sposób zapewniający wysoką efektywność energetyczną przy minimalnym wpływie na środowisko

METRYCZKA WYDARZENIA

Data: 24.06.2023, godz. 10 – 14.30

Miejsce: Olivia Star TOP, Gdańsk, ul. Grunwaldzka 472c

Organizator: CARRIER Fire&Security Gdańsk, z siedzibą przy ul. Heweliusza 18

Wstęp: bezpłatny, obowiązuje rejestracja – link do rejestracji https://app.evenea.pl/event/kobiecanaturainzynierii2023/

PROGRAM:

• Wykład Pauli Januszkiewicz - ekspertki od hacków, kryminalistyki, kradzieży danych i innych wyzwań związanych z cyberbezpieczeństwem
  • Prezentacja inkubatora GRDC - wyjątkowej przestrzeni w gdańskim oddziale CARRIER dedykowanej rozwiązywaniu problemów biznesowych za pomocą informatyki
  • Warsztatowe poszukiwanie odpowiedzi na pytanie “jak wejść do świata technologii, gdy jesteś kobietą?” za pomocą metody design thinking,
  • Losowanie indywidualnych sesji job coachingowych. Sesje poprowadzi Coach i Ekspertka ds. Rozwoju Talentu w firmie CARRIER - Dorota Najmowicz.
  • Rozmowy z managerami CARRIER Polska, networking i rekrutacyjny Speed Dating
  • Przerwy lunchowo-kawowe
  • Dziecięca Natura Inżynierii - przestrzeń kreatywnej zabawy i nauki dla dzieci w wieku 2-9, która pozwoli mamom na spokojny udział w wydarzeniu

KONTAKT DLA MEDIÓW